store.wacomturkiye.com

NFT nedir, nasıl yapılır? NFT nasıl alınır ve satılır?

Son günlerde sıklıkla gündeme gelen NFT yani Non-Fungible Tokens takas edilemez jetonlar anlamına gelmekte. NFT vasıtasıyla dijital sanat eserleri ve koleksiyon ürünleri tescil edilebilir ve satılabilir duruma geliyor. Bu sebeple NFT'nin ne olduğu ve nasıl alınıp satılabileceği merak ediliyor. Peki NFT nedir, nasıl yapılır? NFT nasıl alınır ve satılır? İşte ayrıntılar...

Kripto para teknolojilerini kullanarak 2015 senesinde ortaya çıkan Non-Fungible Tokens (NFT) yani takas edilemez jetonlar son günlerde gittikçe popüler hale geldi.
Peki NFT nedir, nasıl yapılır?

NFT Nedir?

Son günlerde sıklıkla gündeme gelen NFT'nin ne olduğu ve hakkındaki detaylar merak ediliyor. Değiştirilemez Tokenler (NFT), fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarının dijital yansımaları olarak tarif edilmekte. Herhangi bir futbolcu kartının, bir ayakkabının ya da bir kalemin değiştirilemez tokeni olabilmekte. Bu tokenler, kripto para birimlerinin aksine birbirleriyle takas edilememekte çünkü her değiştirilemez token, dijital para birimlerinin aksine birbirinden farklıdır.

nft nedir 2

NFT NASIL YAPILIYOR, OLUŞTURULUYOR?

Değiştirilemez tokenler kolaylıkla birbirilerinden ayrılabilmeleri ve doğrulanabilmeleri için özel şekilde tasarlanmışlardır. Genellikle Ethereum altyapısında oluşturulan bu dijital varlıklar, ERC-721 ve ERC-1155 belirteçlerinin standartlarına göre yapılmakta. Ethereum altyapısının yanı sıra Eos, Neo ve Tron geliştiricileri de NFT oluşumunu teşvik etmek adına kendi belirteç standartlarını yayınladılar.

Değiştirilemez Tokenlerin başlıca üç özelliği bulunuyor: Bölünemez, Yıkılmaz, Doğrulanabilir. Değiştirilemez Tokenler, sahip oldukları özellikler sebebiyle genellikle telif hakkı bulunan ürünler oluşturmak için tasarlanmakta.

nft nedir 4

Örnek olarak bir sanatçı, kendi sanat eserini değiştirilemez token olarak oluşturduğu zaman ürünün her satışında sanatçı kendisine pasif gelir oluşturmuş oluyor.

NFT tokenler, yakın zamanda oluşturulan bir çok platform vasıtasıyla da oluşturulabiliyor.

nft nedir 3

NFT NASIL SATIN ALINIR VEYA SATILIR?

 

Farklı platformlar üzerinden NFT’ler satın alınabilmektedir. Hangisini seçeceğiniz, daha çok ne satın almak isteyeceğiniz ile bağlı olmaktadır. Örnek olarak beyzbol kartları almak isteyen birisinin, en iyi dijital kartların satışının yapıldığı bir siteye gitmesi gerekmekte. Satın almak istediğiniz ürünün bulunduğu platforma özgün bir cüzdan gerekli olmaktadır. Bu cüzdanın ise kripto para birimiyle dolu olması gerekmekte. Pek çok NFT türü yüksek bedeller istenmesinden dolayı, ‘drop’ olarak serbest bırakılıyor. Bu düşüş gerçekleşirken hevesli alıcılar bir an önce almak için acele etmekte. Bundan dolayı önceden kayıtlı olmak ve cüzdanın doldurulması tavsiye ediliyor. İşte NFT satan bazı sitelerin listesi: OpenSea, SuperRare, Nifty Gateway, Foundation, VIV3, BakerySwap, Axie Marketplace, Rarible, NFT ShowRoom.

K2_LEAVE_A_COMMENT

K2_COMMENT_FORM_NOTES